რატომ არის საშიში ვეგანური უმი საკვების ხანგრძლივი დიეტა? | Allnews.Ge

რატომ არის საშიში ვეგანური უმი საკვების ხანგრძლივი დიეტა?

ვეგანიზმის (ცხოველური პროდუქტების მოხმარებაზე სრული უარი) პოპულარობა ბოლო წლებში იზრდება,განსაკუთრებით ჯანმრთელობაზე ზრუნვის მქონე ადამიანებში. მართლაც, არსებობს მზარდი მეცნიერული მტკიცებულება, რომ მცენარეებზე დაფუძნებულ (მათ შორის ვეგანურ) დიეტას ჯანმრთელობისთვის გარკვეულწილად სარგებელი მოაქვს: ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს, აწესრიგებს წონას და სისხლში ქოლესტერინის დონეს.

თუმცა, ზოგიერთი ვეგანი კიდევ უფრო შორს მიდის და მიირთმევს მხოლოდ მცენარეულ საკვებს უმად, მოხარშვის გარეშე.

ზოგჯერ ეს ექსტრემალური ვეგანები უარს ამბობენ საკვებზე, რომლებიც განსხვავდება ბუნებრივი ფორმისაგან (როგორიცაა შვრიის ფაფა ან ნუშის რძე).

უმი ვეგანური დიეტის მომხრეები ამტკიცებენ, რომ მოხარშვისას მცენარეული საკვები კარგავს მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებებს და ფერმენტებს. და უმი ბოსტნეული, ხილი, კენკრა, ბოსტნეული, სოკო და ა.შ. იძლევა ენერგიას, ხელს უშლის დაავადების განვითარებას და ზოგადად აუმჯობესებს ჯანმრთელობას. თუმცა, კვლევები აჩვენებს, რომ თუ ასეთ დიეტას დიდი ხნით დაიცავთ, ეს უფრო მეტ ზიანს მოგაყენებთ, ვიდრე სიკეთეს.

1. მნიშვნელოვანი საკვები ნივთიერებების დეფიციტი (ნუტრიენტები)

მართლაც, ზოგიერთი უმი ბოსტნეული უფრო ჯანსაღია, ვიდრე მოხარშული. მაგალითად, თერმული დამუშავებისას ბრიუსელის კომბოსტო და წითელი კომბოსტო კარგავს თიამინის - ვიტამინ B1-ს 22%-მდე, რომელიც აუცილებელია ნერვული სისტემის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის.

თუმცა, სხვა ბოსტნეული მხოლოდ მომზადების შემდეგ ხდება უფრო სასარგებლო. ეს გამოწვეულია იმით, რომ ზოგიერთი საკვები ნივთიერება უჯრედებშია. გაცხელებისას უჯრედის მემბრანები ნადგურდება, რაც საშუალებას აძლევს საკვებ ნივთიერებებს გამოვიდეს, რის შედეგადაც ისინი უფრო სრულად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ.

მაგალითად, ისპანახი უფრო ჯანსაღი მოხარშულია, ვიდრე უმი, რადგან მოხარშვა ორგანიზმს საშუალებას აძლევს შეიწოვოს მასში შემავალი კალციუმი. პომიდვრის თერმული დამუშავებისას, C ვიტამინის დონე 28%-ით იკლებს, მაგრამ ლიკოპენის შემცველობა 50%-ით იზრდება. ლიკოპენი არის წითელ-ნარინჯისფერი მცენარეული პიგმენტი, რომელიც პომიდორს აძლევს მკვეთრ ფერს. ეს ნივთიერება არის ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და კიბოს რისკს. განაგრძეთ კითხვა

myquiz