10 პროდუქტი, რომელიც ტვინის მუშაობას უწყობს ხელს | Allnews.Ge

10 პროდუქტი, რომელიც ტვინის მუშაობას უწყობს ხელს

ჯანსაღი კვება ადამიანის ფიზიკური და ფსიქიკური ჯანმრთელობისთვის აუცილებელია. გულის, ფილტვებისა და კუნთების მსგავსად, კვებას ჩვენი ტვინიც ითხოვს.

ამ სტატიაში მოგითხრობთ იმ პროდუქტებზე, რომლის მიღებაც თქვენს ტვინს "უფრო ბედნიერს" გახდის.

1. მოცვი

არაერთი კვლევის შედეგად დადასტურდა, რომ მოცვი ძალზე სასარგებლოა მეხსიერებასთან დაკავშირებული პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის.

ცნობილია ფაქტია, რომ მოცვი ტვინის პროცესების დამაჩქარებელი ბუნებრივი საშუალებაა.

მეცნიერების მოსაზრებით, მოცვის ყოველდღიურად მიღება რამდენიმე თვეში თქვენს მეხსიერებას მნიშვნელოვნად გააუმჯობესებს.

 

2. მარცვლეული

სხეულის სხვა ორგანოების მსგავსად, ადამიანის ტვინს ენერგიის გარეშე მუშაობა არ შეუძლია. მაგალითად, ყურადღების კონცენტრირების უნარი დამოკიდებულია სისხლში გლუკოზის რაოდენობაზე.

ამის უზრუნველსაყოფად აუცილებელია დაბალი გლიკემიური ინდექსის მქონე მარცვლეულის მიღება, მაგალითად ბურღულეულის და შავი პურის.

 

ცხიმოვანი მჟავების მღება აუცილებელია ტვინის ფუნქციებისთვის, აქედან ყველაზე სასარგებლოა Omega-3.

ცხიმოვან მჟავებს აუცილებელ მჟავებს უწოდებენ, რადგან ორგანიზმს მისი გამომუშავება არ შეუძლია, თუმცა ჯანმრთელობისთვის მისი მიღება აუცილებელია.

Omega-3-ს შეიცავს ცხიმიანი თევზი, ასევე სელისა და სოიოს ზეთი, გოგრის თესლი, ნიგოზი და სოიო.

ტვინის გარდა, ეს პროდუქტები ძალზე სასარგებლოა გულისა და სახსრებისთვის.

ცხიმიან თევზებში შედის ორაგული, კალმახი, სკუმბრია, და შებოლილი თევზი. უნდა აღინიშნოს, რომ აუცილებელი ცხიმოვანი მჟავების ნაკლებობა ზრდის ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკს.

4. პომიდორი

 

პომიდორი შეიცავს ლიკოპენს - ეს არის ანტიოქსიდანტი, რომელიც მედიცინაში  არტერიული დაავადების დროს გამოიყენება, ასევე გულ-სისხლძარღვთა პრობლემებისა და სიმსივნის პრევენციისთვის.

გარდა ამისა, ლიკოპენი წარმოადგენს ძლიერ ანტიოქსიდანტს, რომელიც ტვინის უჯრედებს დაზიანებისგან იცავს. 

იხილეთ სტატია ვრცლად