რითი იკვებებოდა ქალი, რომელმაც 117 წელი იცოცხლა - მეცნიერების თქმით, მარია ბრანიას მორერას დიეტა შესაძლოა ხანგრძლივი სიცოცხლის გასაღები იყოს | Allnews.Ge

რითი იკვებებოდა ქალი, რომელმაც 117 წელი იცოცხლა - მეცნიერების თქმით, მარია ბრანიას მორერას დიეტა შესაძლოა ხანგრძლივი სიცოცხლის გასაღები იყოს

მსოფ­ლი­ოს ერთ-ერთი უხუ­ცე­სი ქალი მა­რია ბრა­ნი­ას მო­რე­რა 2024 წელს, 117 წლის ასაკ­ში გარ­და­იც­ვა­ლა. მან მო­გო­ნე­ბე­ბის გარ­და სხვა მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი რა­ღა­ცაც და­ტო­ვა და ეს მეც­ნი­ე­რე­ბის­თვის ნამ­დვი­ლი სა­ჩუ­ქა­რი იყო - სა­უ­ბა­რია გარ­დაც­ვლი­ლის მიკ­რო­ბი­ო­მის ნი­მუ­შებ­ზე.

მკვლევ­რებ­მა აღ­მო­ა­ჩი­ნეს, რომ 117 წლის ქა­ლის ნაწ­ლა­ვე­ბი ისე­თი­ვე მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი იყო, რო­გო­რიც ახალ­გაზ­რდი­სა. ის მდი­და­რი იყო სა­სარ­გებ­ლო ბაქ­ტე­რი­ე­ბით, რომ­ლე­ბიც გამ­ძლე­ო­ბა­სა და დღეგ­რძე­ლო­ბას­თან არის და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი. არის ვა­რა­უ­დო, რომ შე­საძ­ლოა, ამა­ში წვლი­ლი მა­რი­ას ჩვე­ვამ შე­ი­ტა­ნა, ის ყო­ველ­დღი­უ­რად სვამ­და იო­გურტს და “ხმელ­თა­შუა ზღვის დი­ე­ტას“ იცავ­და.

მიკ­რო­ბი­ომ­ზე ზრუნ­ვა შე­იძ­ლე­ბა მთე­ლი ცხოვ­რე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში ჯან­მრთე­ლო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბის ერთ-ერთი გზა იყოს.

ჟურ­ნალ „Cell Reports Medicine“-ში გა­მოქ­ვეყ­ნე­ბულ სტა­ტი­ა­ში მკვლევ­რებ­მა წარ­მო­ად­გი­ნეს, შე­საძ­ლოა, ყვე­ლა­ზე დე­ტა­ლუ­რი სა­მეც­ნი­ე­რო კვლე­ვა ზე­ას­წლო­ვა­ნი ადა­მი­ა­ნის შე­სა­ხებ. გარ­დაც­ვა­ლე­ბამ­დე ბრა­ნი­ა­სი და­თან­ხმდა მო­ნა­წი­ლე­ო­ბა მი­ე­ღო კვლე­ვა­ში, რო­მე­ლიც მიზ­ნად ისა­ხავ­და იმის დად­გე­ნას, თუ რო­გორ ახერ­ხებ­და ის ასე­თი ხან­გრძლი­ვი და ჯან­სა­ღი ცხოვ­რე­ბის გაგ­რძე­ლე­ბას.

screenshot-2025-10-20-193737-1760975044.jpg

მეც­ნი­ე­რებ­მა მისი ნი­მუ­შე­ბი შე­ა­და­რეს იმ ადა­მი­ა­ნე­ბის ნი­მუ­შებს, რომ­ლებ­მაც ასეთ გან­სა­კუთ­რე­ბულ ასაკს არ მი­აღ­წი­ეს, გე­ნე­ტი­კუ­რი შე­დე­გე­ბი გა­საკ­ვი­რი არ იყო: ბრა­ნი­ას ჰქონ­და ბაქ­ტე­რი­ე­ბი, რომ­ლე­ბიც და­ა­ვა­დე­ბე­ბის­გან იცავ­დნენ.

მიკ­რო­ბი­ო­მი არის ბაქ­ტე­რი­ე­ბის, სო­კო­ე­ბის და სხვა მიკ­რო­ორ­გა­ნიზ­მე­ბის ერ­თობ­ლი­ო­ბა, რომ­ლე­ბიც ნაწ­ლა­ვებ­ში ბი­ნად­რო­ბენ. ისი­ნი ხელს უწყო­ბენ საკ­ვე­ბის მო­ნე­ლე­ბას, ვი­ტა­მი­ნე­ბის გა­მო­მუ­შა­ვე­ბას, გავ­ლე­ნას ახ­დე­ნენ ჩვენს იმუ­ნურ სის­ტე­მა­ზე და ურ­თი­ერთქმე­დე­ბენ ტვინ­თა­ნაც კი. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ ჩვე­ნი გე­ნე­ბი მხო­ლოდ მცი­რე როლს თა­მა­შო­ბენ ჩვე­ნი მიკ­რო­ბი­ო­მის ფორ­მი­რე­ბა­ში, კვე­ბა და ცხოვ­რე­ბის წესი გა­ცი­ლე­ბით მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია.

რო­გორც წესი, ასაკ­თან ერ­თად, ნაწ­ლა­ვის მიკ­რო­ბი­ო­მი კარ­გავს მრა­ვალ­ფე­როვ­ნე­ბას და სა­სარ­გებ­ლო ბაქ­ტე­რი­ე­ბის - რო­გო­რი­ცაა ბი­ფი­დო­ბაქ­ტე­რი­ე­ბი.

  • მა­რი­ას ნაწ­ლა­ვებ­მა გან­სხვა­ვე­ბულ სუ­რა­თი აჩ­ვე­ნა. მისი მიკ­რო­ბი­ო­მი ისე­თი­ვე მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი იყო, რო­გორც ახალ­გაზ­რდი­სა. მკვლე­ვა­რებ­მა და­ას­კვნეს, რომ ეს უჩ­ვე­უ­ლოდ ახალ­გაზ­რდუ­ლი მიკ­რო­ბი­ო­მი უწყობ­და ხელს მისი სი­ცო­ცხლის ხან­გრძლი­ვო­ბას.ბი­ფი­დო­ბაქ­ტე­რი­ე­ბი

ბი­ფი­დო­ბაქ­ტე­რი­ე­ბი ერთ-ერთი პირ­ვე­ლი მიკ­რო­ორ­გა­ნიზ­მე­ბია, რომ­ლე­ბიც ჩვი­ლის ნაწ­ლა­ვებს კო­ლო­ნი­ზა­ცი­ას უკე­თე­ბენ და ზო­გა­დად სა­სარ­გებ­ლოდ ით­ვლე­ბა მთე­ლი სი­ცო­ცხლის გან­მავ­ლო­ბა­ში. კვლე­ვამ ისი­ნი და­ა­კავ­ში­რა იმუ­ნუ­რი სის­ტე­მის მხარ­და­ჭე­რას­თან.

მა­რია ბრა­ნი­ას თქმით, ყო­ველ­დღი­უ­რად სამ იო­გურტს მი­ირ­თმევ­და, რო­მელ­თა­გან თი­თო­ე­უ­ლი შე­ი­ცავ­და ცო­ცხალ ბაქ­ტე­რი­ებს.

ის ასე­ვე ძი­რი­თა­დად ხმელ­თა­შუა ზღვის დი­ე­ტას მის­დევ­და, რაც ხელს უწყობს ნაწ­ლა­ვის მიკ­რო­ბი­ო­მის მრა­ვალ­ფე­როვ­ნე­ბას და კარგ ჯან­მრთე­ლო­ბას.

საკ­ვე­ბი, რო­მე­ლიც ხელს უწყობს ბი­ფი­დო­ბაქ­ტე­რი­ე­ბის ზრდას, არის კე­ფი­რი, კომ­ბუ­ჩა და ფერ­მენ­ტი­რე­ბუ­ლი ბოსტნე­უ­ლი. ისი­ნი შე­ი­ცა­ვენ პრო­ბი­ო­ტი­კებს - ცო­ცხალ ბაქ­ტე­რი­ებს, რომ­ლებ­საც შე­უძ­ლი­ათ ნაწ­ლა­ვე­ბის კო­ლო­ნი­ზა­ცია და ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის სა­სარ­გებ­ლო თვი­სე­ბე­ბის უზ­რუნ­ველ­ყო­ფა.

ხმელ­თა­შუა ზღვის დი­ე­ტა კი და­ფუძ­ნე­ბუ­ლია ბოსტნე­ულ­ზე, ხილ­სა და მარ­ცვლე­ულ­ზე, სა­დაც ცხი­მის ძი­რი­თა­დი წყა­როა ზე­ი­თუ­ნის ზეთი, თევ­ზი­სა და პარ­კოს­ნე­ბის რე­გუ­ლა­რუ­ლი მოხ­მა­რე­ბა. მი­ნი­მა­ლი­ზე­ბუ­ლია წი­თე­ლი ხორ­ცი, გა­და­მუ­შა­ვე­ბუ­ლი საკ­ვე­ბი და და­მა­ტე­ბუ­ლი შა­ქა­რი.

ეს ჩვე­ვე­ბი 110 წელ­ზე მეტი სი­ცო­ცხლის გა­რან­ტი­ას არ იძ­ლე­ვა, მაგ­რამ ისი­ნი და­კავ­ში­რე­ბუ­ლია კი­ბოს, მე-2 ტი­პის დი­ა­ბე­ტის და გულ-სის­ხლძარ­ღვთა და­ა­ვა­დე­ბე­ბის და­ბალ რისკთან.