რატომ უნდა მივირთვათ ყოველდღე სხვადასხვა ფერის ხილი და ბოსტნეული? | Allnews.Ge

რატომ უნდა მივირთვათ ყოველდღე სხვადასხვა ფერის ხილი და ბოსტნეული?

ბოსტნეულისა და ხილის ფერი უაღრესად მნიშვნელოვანია, რადგან ეს მიგვახვედრებს ბიოლოგიურად აქტიურ რომელ ნივთიერებებს შეიცავს.თითოეულ ამ ნივთიერებას აქვს თავისი სასარგებლო გავლენა ჩვენს ჯანმრთელობაზე, ამცირებს სხვადასხვა დაავადების რისკს. ამიტომ, მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, ყოველდღე უნდა მივირთვათ ბოსტნეულისა და ხილის მთელი „ცისარტყელა“.

წითელი: იცავს კიბოსა და ართრიტისგანწითელი ვაშლი, მარწყვი, ალუბალი, პომიდორი, წითელი ბულგარული წიწაკა ჭარბად შეიცავს ბუნებრივ ორგანულ პიგმენტებს კაროტინოიდებს. ისინი პასუხისმგებელნი არიან ხილისა და ბოსტნეულის ნათელ წითელ, ნარინჯისფერ და ყვითელ ფერზე. კაროტინოიდები ძლიერი ანტიოქსიდანტებია, რომლებიც იცავს უჯრედებს ოქსიდაციური სტრესისგან - თავისუფალი ჟანგბადის მოლეკულების (თავისუფალი რადიკალების) დაზიანებისგან. ნაჩვენებია, რომ ოქსიდაციური სტრესი ზრდის მრავალი დაავადების, მათ შორის კიბოსა და ართრიტის რისკს.

წითელ ბოსტნეულსა და ხილში ნაპოვნი ანტიოქსიდანტები, უპირველეს ყოვლისა, ასტაქსანტინი და ლიკოპენი, აქტიურად ეხმარებიან ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალების მოშორებაში, რითაც ამცირებს უჯრედების დაზიანებისა და დაავადების რისკს. 2020 წელს გამოქვეყნებულმა ორმა კვლევამ აჩვენა, რომ ლიკოპენი იცავს პროსტატის, სარძევე ჯირკვლის, ფილტვის და კუჭის კიბოსგან.

კაროტინოიდების გარდა, წითელი ხილი და ბოსტნეული შეიცავს C ვიტამინს, რომელიც ანთების საწინააღმდეგოა და ხსნის ართრიტის სიმპტომებს.

ბევრი კვლევა ასევე აჩვენებს, რომ მარწყვის ჭამა კარგია ართრიტის დროს.

ამრიგად, 2017 წელს გამოქვეყნებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ თუ სამი თვის განმავლობაში დღეში მხოლოდ 50 გრამ მარწყვს მიირთმევთ, ეს შეამცირებს სახსრების ანთებას და ართრიტის სიმპტომებს. მარწყვის გარდა, ჟოლოს და ალუბალს ასევე აქვს ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო თვისებები.

2.სტაფილოსფერი: აქვეითებს არტერიულ წნევას და აძლიერებს ნაყოფიერებას

ფორთოხალი, მანდარინი, ატამი, სტაფილო, გოგრა ასევე სავსეა კაროტინოიდებით, როგორიცაა ბეტა-კაროტინი და ბეტა-კრიპტოქსანტინი და ვიტამინი C. მათი ერთობლივი მოქმედება ხელს უწყობს არტერიული წნევის ნორმალიზებას. ანტიოქსიდანტები იცავს სისხლძარღვების შიდა ფენის უჯრედებს, ხოლო C ვიტამინი ხელს უწყობს ორგანიზმიდან მარილების და სითხის გამოდევნას, რაც ხელს უწყობს სისხლძარღვების გაფართოებას და წნევის შემცირებას.

გარდა ამისა, სტაფილოსფერი ხილი და ბოსტნეული იცავს რეპროდუქციული ორგანოების დაავადებებისგან და ზრდის ნაყოფიერებას.

ასე რომ, ფართომასშტაბიანმა კვლევამ, რომელშიც 70 ათასი ქალი მონაწილეობდა, რომლის შედეგებიც 2018 წელს გამოქვეყნდა, აჩვენა, რომ მათთან, ვინც ბევრ ციტრუსს ჭამდა, ენდომეტრიოზის რისკი 22%-ით შემცირდა. და 2020 წლის მეტა-ანალიზმა 440 000 ქალზე გამოავლინა, რომ მათთან, ვინც უამრავ სტაფილოსფერ ხილსა და ბოსტნეულს მიირთმევდა, მნიშვნელოვნად შემცირდა საკვერცხის კიბოს რისკი. იხილეთ სრულად

myquiz