სამეცნიერო ფაქტები ყავის შესახებ, რომელბიც აქამდე არ იცოდით | Allnews.Ge

სამეცნიერო ფაქტები ყავის შესახებ, რომელბიც აქამდე არ იცოდით

ყავის სიყვარული იცავს ქალებს სიმსუქნისგან: მათ, ვინც დღეში 2-3 ფინჯაან ყავას მიირთმევს, ნაკლები აქვს ცხიმოვანი ქსოვილის მოცულობა, მათთან შედარებით, ვინც ყავას ნალებლად მოიხმარს.

შავი ყავა უზმოზე სჯობს არ დავლიოთ: თუ ფრაგმენტირებული ღამის ძლის შემდეგ დავლევთ მაგარ შავ ყავას საუზმემდე, შაქრის დონე სისხლში 50%-მდე აიწევს.

კოფეინის ზედოზირება შესაძლებელია. კოფეინისგან სერიოზული ზიანის მისაღებად, სისხლში მისი კონცნეტრაცია უნდა შეადგენდეს 15მგ/ლ. მომაკვდინებელი დოზაა 80-100მგ/ლ ანუ დაახლოებით 10 გ საშუალოსტატისტიკური ადამიანისთვის. ამ დოზებში კოფეინი იწვევს გულის პარკუჭების ფიბრილაციას.

ხსნადი ყავის ხარისხის შემოწმება შესაძლებელია ცივი წყლის საშუალებით. თუ ყავის გახსნისას, ფსკერზე რჩება ნალექი, ეს მეტყველებს წარმოების ტექნოლოგიის დარღვევაზე.

კოფეინს მხოლოდ ყავა არ შეიცავს. ის შედის მწვანე და შავ ჩაიში, შავ და რძიან შოკოლადში, კოლაში, ენერგეტიკულ სასმელებში.

მიჩნეულია, რომ ზრდასრულ ადამიანს, ჯანმრთელობისთვის რისკის შექმნის გარეშე, შეუძლია მიიღოს დღეში 3-5 ფინჯანი ყავა (თუ ფინჯანის მოცულობაა 250მლ და ადამიანს არ აქვსდ გულის პრობლემები). განაგრძეთ კითხვა

myquiz