"დღისით გლეხის თანამდებობაზე ვარ, საღამოდან - ლექტორის, ჟურნალისტის" - როგორ მოაწყო არჩილ გამზარდიამ პატარა "სამოთხე" ტოლათსოფელში
თბილისში დაიბადა და გაიზარდა. მამის მხრიდან ყველა თბილისელი იყო, სოფელი არ ჰქონიათ. დედულეთს თიანეთში კი ბავშვობიდან იცნობდა.
"ბაბუაჩემი, დედის მამა, წარმოშობით ლეჩხუმელია. უნივერსიტეტის დამთავრების შემდეგ ტოლათსოფლის სკოლაში მუშაობდა, იქ, სადაც ვაჟა-ფშაველა ასწავლიდა. შემდეგ თიანეთში რაიკომის მდივანიც გახლდათ, იქ გაიცნო თიანელი ბებიაჩემი, შეუყვარდა და იქვე დასახლდა. მოკლედ, ბავშვობიდან ამ კუთხეში დავდიოდი... რომ წამოვიზარდე, ლაშქრობებში დავიწყე სიარული, ფეხით მაქვს შემოვლილი მთელი საქართველო. რომ დავოჯახდი, დავიწყე ფიქრი, რომ სოფელში მიწა და სახლი მეყიდა, მაგრამ ამისთვის საკმარისი ფული არ მქონდა, ამიტომ ხელმისაწვდომ ვარიანტს ვეძებდი.
ვცდილობდი, თიანეთის მხარეს მეპოვა და აღმოვაჩინე კიდეც ჩემი ოაზისი. აქაურები თურმე ბაბუაჩემს კარგად იცნობდნენ. ბევრ ადამიანზე დიდი ამაგი ჰქონია, იქ ნათლულიც ჰყოლია... 3 700 კვმ. მიწის ნაკვეთი, ეზო, წლების წინ დანგრეულ-დამწვარი სახლ-კარით, ხელმისაწვდომ ფასად შევიძინე, მერე კი მთელ წელიწადს იმ ვალს ვიხდიდი. მოგვიანებით ძველი შენობები დავანგრიე და ასაწყობი სახლი ჩავდგი (სულ 36 კვმ. და 12 კვმ. აივანი აქვს)“ - გვიყვებოდა 5 წლის წინ საზოგადოებრივი კომუნიკაციების მართვის სპეციალისტი, პოლიტოლოგი, ლექტორი და ჟურნალისტი არჩილ გამზარდია.
მან სამეურნეო კუთხით დიდი მონდომება, უნარები გამოავლინა და მშვენიერი გარემო მოიწყო ტოლათსოფელში.
რა შეიცვალა ამ საუბრიდან რამდენიმე წელიწადში არჩილ გამზარდიას მამულში, რა შედეგები აქვს ჩვენს რესპონდენტს და როგორ იქმნის თავდაუზოგავი შრომით ოჯახის სარჩოს, ამაზე Ambebi.ge-სთან თავად საუბრობს.
- შევეცადე, გამეფართოვებინა სივრცე, დასამუშავებელი ნაწილი, ხეხილსაც მოვუმატე. ბოლო 2 წელია, ახალმა ნერგებმა ნიშანი მომცეს, რაც სასიამოვნო პროცესია. ჩვენთან ვაზი ნაკლებად ხარობს, რადგან მთიანი ადგილია, მაგრამ ადგილობრივებს ე.წ. ადესას ჯიშის ყურძენი აქვთ ხოლმე, უფრო დეკორატიული თვალსაზრისით და მეც ჩავრგე. კალმები რამდენიმე წლის წინ ჩემმა სტუდენტმა მომიტანა. "ქალის თითი“ ჰქვია, ასეთი ჯიშია და შარშან მისგან პირველი 10 მტევანი ავიღე. ბედნიერები ვიყავით. თან, საკმაოდ გემრიელი აღმოჩნდა.
- მარტო მუშაობთ?
- ხანდახან კი მეხმარებიან, მაგრამ არაორგანიზებულად, როგორც ფერმერებს - დაქირავებული მუშა ხელი, ასე არა, ამიტომ, უმეტესად მაინც მარტო ვმუშაობ. სამწუხაროდ, ჩვენს რეგიონებში კრიმინალის მაღალი დონის გამო ვერიდები ფასეული ნივთის, ან ტექნიკის ადგილზე არსებობას, რაც მოსავლის მოწევის კუთხით ცუდ საქმეს აკეთებს. კაცი გაიჭირვებდა, ხელის ტრაქტორს შეიძენდა და მუშაობის მეტი საშუალება იქნებოდა, ნაკლებადაც დავიღლებოდი, მაგრამ რამდენადაც ვიცი, იქ ამას ვერ შევინარჩუნებ. ამიტომ რთულად, კუსტარულად, წინაპრების მსგავსად, მეც თოხით და ბარით ვმუშაობ. ჯამში 1000-1200 კვადრატული მიწის ფართობი მაქვს დამუშავებული. ჩემს შვილებს ძალიან უყვართ შემწვარი კარტოფილი, ამიტომ საოჯახო მოთხოვნილებიდან გამომდინარე, კარტოფილის რაოდენობა გავზარდე. ვცდილობ და ვახერხებ კიდეც, რომ ნატურალურად მოვიყვანო. პრაქტიკულად, ქიმიურ საშუალებებს არ ვაკარებ. ახლა კარტოფილი ყვავილობის პროცესშია. ცოტა ხნის წინ იყო სეტყვა, გარშემო სოფლები განადგურდა. მე გამიმართლა, რადგანაც ჩვენთან შედარებით მსუბუქად იყო - დაგვზოგა. მიუხედავად იმისა, რომ მთის სოფელია, რომ ვაკვირდები, რაღაცები მაინც შელახულია.