ლაბორატორიაში შექმნილი ხორცი- რა ღირს და რა ვიცით მის შესახებ? | Allnews.Ge

ლაბორატორიაში შექმნილი ხორცი- რა ღირს და რა ვიცით მის შესახებ?

რამდენი ცხოველის მოკვლა არის საჭირო ლაბორატორიაში ხორცის მისაღებად? - პასუხი: არც ერთი. ეს არის ამ პროცესის სილამაზე.

BBC ლაბორატორიაში შექმნილი ხორცის შესახებ საინტერესო სიუჟეტს ავრცელებს, სადაც ყველა შესაძლო შეკითხვას პასუხობს.

მოსახლეობის ზრდის, ეკოლოგიური კრიზისების და გლობალური დათბობის გამო, მეცნიერები და ბიოლოგები ფიქრობენ, რომ დროთა განმავლობაში მასიურ ბაზარს ლაბორატორიაში გამოყვანილი ხორცი მოიცავს.

რა უნდა ვიცოდეთ მის შესახებ?

შეერთებულ შტატებში მოხმარებული საქონლის ხორცი უმეტესწილად მოდის ინდუსტრიალიზებული სისტემის საშუალებით. ფერმებში ძროხები იკვებებიან ჰორმონებით და დანამატებით, რომ დაკვლამდე სასურველ ზომას მიაღწიონ.

სამრეწველო სისტემა ხორცის პროდუქტებს უფრო ხელმისაწვდომს ხდის, მაგრამ არა ჰუმანურს. გარდა ამისა, მსოფლიო სათბურის გაზების დაახლოებით 14 პროცენტი ანადგურებს ბუნებრივ ჰაბიტატებს და აბინძურებს წყალს მთელს მსოფლიოში.

USDA -ს მონაცემებით, 2018 წელს ძროხისა და ფრინველის მოხმარებამ რეკორდს მიაღწია. საშუალოდ, ერთი ამერიკელი 200 ფუნტზე მეტს ხორცს ჭამდა. ხორცის მოყვარულებს მალე ექნებათ თავიანთი ლტოლვის დასაკმაყოფილებლად ახალი გზა - ლაბორატორიაში წარმოებული ხორცი.

860-lab-meat-1629467568-1629536936.gif

როგორ მზადდება სუფთა ხორცი?

ცოცხალი ორგანიზმის გარეთ უჯრედების გაზრდის იდეა მე -19 საუკუნიდან არსებობს და იგი გამოიყენება ქსოვილებში, ვაქცინების წარმოებაში ქიმიური უსაფრთხოების ტესტირებებზე და სხვა. პირველი ლაბორატორიულად მოყვანილი ხორცი 2013 წელს, ნიდერლანდების მაასტრიხტის უნივერსიტეტში შექმნეს. მას შემდეგ სტარტაპები ცდილობენ გააუმჯობესონ ეს ტექნოლოგია. კომპანიები JUST, Memphis Meat და Mosa Meat იყენებენ ოდნავ განსხვავებულ ტექნიკას, მაგრამ ძირითადი კონცეფცია ერთია: ცოცხალი ცხოველების ღეროვანი უჯრედების გაზრდა.

დეველოპერები ამოღებულ უჯრედებს კვებავენ მარილებით, შაქრით და ამინომჟავებით, რათა გაიზარდონ ისინი. უჯრედები შეიძლება იყოს სხვადასხვა ხაზისა - კუნთოვანი უჯრედები, ცხიმოვანი უჯრედები ან ქსოვილი - რაც მწარმოებლებს საშუალებას აძლევს შექმნან სხვადასხვა სახის ხორცი, როგორიცაა სტეიკი ან დაჭრილი ბურგერები.

ეს ნამდვილი ხორცია?

ერთგვარი, სუფთა ხორცი მზადდება ღეროვანი უჯრედებისგან, რომლებიც ამოღებულია ნამდვილი ცოცხალი ცხოველებისგან. არსებობს მათი ამოღების რამდენიმე გზა, მათ შორის, ჩვეულებრივი ქირურგიული ბიოფსია.

თუმცა, ყველა არ ეთანხმება, რომ პროდუქტი უნდა იყოს მარკირებული, როგორც ხორცი. სურსათის უვნებლობის ექსპერტი კატრინ ჰუტი, USDA– ს სურსათის უვნებლობისა და ინსპექციის სამსახურის ადმინისტრატორის ყოფილი თანაშემწე, მხარს უჭერს ლაბორატორიაში შექმნილი ხორცის სხვა სახის მარკირებას.

აღსანიშნავია ისიც, რომ ლაბორატორიის ხორცი, ნამდვილისგან გემური თვისებებით არ განსხვავდება.

2011 წლის კვლევამ აჩვენა, რომ ლაბორატორიის ხორცი გამოიმუშავებს 78-96 პროცენტით ნაკლებ სათბურ გაზს, იყენებს 99 პროცენტით ნაკლებ მიწას და 82-92 პროცენტით ნაკლებ წყალს. განაგრძეთ კითხვა